GMO

Efter att ha sett den amerikanska dokumentären om genmodifierad gröda och konsekvenserna som det innebär att äta en modifierad gröda eller att äta ett djur som utfodrats med modifierad gröda, ilade en rysning utmed ryggen och obehaget fick mig att undersöka förhållandena i Sverige.

Det visade sig att vi har, vad jag förstod av dokumentären och livsmedelsverkets sida, likvärdiga restriktioner som USA gällande GMO, vilket innebär att produkten i butiken måste märkas om den innehåller GMO medan det är fritt fram att utfodra boskapen med sådant foder utan att behöva ange det. I dokumentären härledde de en hel rad sjukdomar, som allergier, alzheimers, fettma m.fl., till kost som kom från genmodifierad gröda, oavsett om det hade getts som mat till djur eller intagits direkt.

Modifikationen av växternas DNA innebär många fördelar vad det gäller bekämpningen av olika skadedjur och även storleken på skörden. Och med det öronbedövande klirret från kassan blir det nog svårt för de stinna magnaterna att höra gnället från gatan.

Även om jag känner mig lite som en foliehatt och alarmist så har jag bestämt mig för att majs och sojabönor inte längre är något som jag frivilligt stoppar i käften. Det räckte med att jag höll i en påse popcorn för att alzheimersspöket skulle visa sig och skrämma snackssuget ur mig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *